Leden 2011

Skunk pruhovaný

29. ledna 2011 v 19:00 | Xanadu |  Šelmy
Skunk pruhovaný nazývaný někdy též skunk smradlavý je šelma s charakteristickým
černobílým zbarvením. Jako způsob obrany využívá schopnost silně páchnoucí
pachové žlázy, z kterých vystříkne odporně páchnoucí tekutinu.
Skunk je masožravec pojídající větší hmyz, mršiny, vajíčka ptáku a případně
i spadlé ovoce a oříšky.


Burunduk páskovaný

28. ledna 2011 v 20:05 | Xanadu |  Hlodavci
Burunduk je druh veverky vyskytující se v křovinatých jehličnatých a smíšených
lesíchnv Číně, severním Japonsku, Mongolsku a na Sibiři.
Živí se bobulemi a semínky jako například bukvice, žaludy, limbové oříšky,
semínka javoru, oříšky, mladé výhonky, obilí a ovoce.


Veverka obecná

28. ledna 2011 v 19:58 | Xanadu |  Hlodavci
Veverka obecná žije v lesích nebo městských parcích.
Své kulovité hnízdo si staví v korunách stromů.
Jako materiál používá různé větvičky, listí a mech.
Někdy se, ale usídlí v dutině po datlovi.
Samice může rodit dvakrát do roka tři až osm mláďat
Živí se semeny, výhonky, houbami, hmyzem a občas ptačím vejcem.


Fenek berberský

28. ledna 2011 v 19:33 | Xanadu |  Šelmy

Fenek berberský je nejmenší liška patřící do řádu šelem.
Žije v pouštních oblastech severní Afriky, Sinajského a Arabského poloostrova.
Je menší než kočka domácí a ke svému tělu má poměrně velké uši.
Má huňatý ocas, hustou, jemnou, zlatobílou srst a vousky.
Fenek je všežravec a je aktvní v noci, kdy loví svojí potravu jako jsou ještěrky,
ptáci a jejich vejce, chrobáci, škorpióni, pavouci a menší hlodavci.
Dále se také živí datlemi, kořínky, hlízami a cibulkami rostlin.
Rodí 2 - 4 mláďata.


Lemur kata

28. ledna 2011 v 19:20 | Xanadu |  Primáti




Koala

1. ledna 2011 v 21:00 | Xanadu |  Šelmy

Surikata

1. ledna 2011 v 18:22 | Xanadu |  Šelmy